Kongresni Forum Bled

Blejski kongresni turizem letos neformalno praznuje 60 let. Leta 1959 je namreč na Bledu potekal šahovski turnir, ki je sprožil gradnjo Festivalne dvorane. Zgrajena je bila leta 1961 in od takrat do danes so se na eni najbolj prestižnih destinacij v Sloveniji zvrstili številni dogodki, ki so zaznamovali čas in zgodovino.

Nova prelomnica pri razvoju kongresnega turizma ali t.i. industrije srečanj, je bila zagotovo ustanovitev Kongresnega urada Bled, ki skrbi za bolj usmerjen razvoj in povezovanje vseh deležnikov destinacije.

Dogodek, ki smo ga poimenovali Kongresni forum, je namenjen osvetlitvi vloge in pomena kongresnega turizma pri razvoju turističnih destinacij. Pri tem se ne želimo omejiti samo na Bled, temveč vključiti akterje iz širše regije, s poudarkom na alpskih destinacijah Slovenije. Povezovanje, izmenjava idej, pogledov in izkušenj je eden od temeljev uspešnega razvoja in promocije.

Ključna vprašanja, ki jih bomo odpirali na prvem forumu:

- Kako pridobiti več kongresnih dogodkov?
- Kaj imajo konkurenčne destinacije, česar mi nimamo?
- Katere so naše prednosti, ki jih želimo izpostaviti?
- Kateri dejavniki so za izbiro destinacije najbolj pomembni (infrastruktura, letalske povezave, dodatna ponudba, naravne znamenitosti)
- Kakšna so pričakovanja kongresnih organizatorjev in gostov in ali jih znamo zadovoljiti?
- Kako bomo merili rezultate, na podlagi katerih bomo lahko izboljšali svojo storitev?

Ambicija dogodka je, da preraste v osrednji regijski forum kongresne industrije, ki bo odpiral javno razpravo o izzivih ter predstavitvi rešitev v okviru konkretnih primerov iz prakse.

ZAKAJ?

Kongresni turizem je bližnjica do Slovenije petzvezdičnih doživetij, za produkt pa že imamo razvito infrastrukturo, ki pa še ni dovolj izkoriščena. Posvet je v prvi vrsti namenjen razpravi, kako potencial bolje izkoristiti tako z vidika marketinga, destinacijskega upravljanja kot tudi povezovanja deležnikov.

KDO?

Ključni deležniki kongresne industrije; destinacijske turistične organizacije, DMC, PCO, Incentive agencije, hoteli, kongresni centri in posebna prizorišča, gostinci, trgovci in ostale podporne dejavnosti, predstavniki lokalne uprave (občine, zavodi, agencije) ter strokovni in splošni mediji.

KJE?

Strokovna konferenca z elementi doživljajskega izobraževanja bo potekala v Hotelu Rikli Balance.

Dobrodošli na prvem Kongresnem forumu Bled 2019,

Kongresna industrija se je v svetu že močno usidrala v srčiko turistične panoge kot eden izmed ključnih pospeševalcev razvoja tega gospodarskega sektorja in pomembnega generatorja prihodka, zaposlitev in investicij. Poraba kongresnega gosta je trikrat večja kot od prostočasnega gosta, obdobje potovanja sega v nizko sezono, multiplikativni učinki kongresne industrije pa segajo v razvoj infrastrukture, dvig kvalitete in raznolikost ponudbe, vzpodbuja izobraževanja, nova delovna mesta, inovacije in kreativnost.

Gospodarski deležniki in Občina Bled so na Bledu naredili ključen korak v razvoju kongresne industrije v letu 2017 z odprtjem Kongresnega urada Bled, ki deluje pod okriljem Turizma Bled in je poleg Kongresnega urada Slovenije in Kongresnega urada Ljubljana, drugi kongresni urad na lokalni ravni v Sloveniji.

Cilj Kongresnega urada Bled je povečanje števila večjih mednarodnih dogodkov, s strateškim usmerjanjem v kongresne, športne in vladne dogodke. Delo Kongresnega urada je v dveh letih prineslo konkretne rezultate, ki kažejo na to, da je Bled destinacija, ki ima dobro prepoznavnost, primerne kapacitete in kvalitetne usluge za izvajanje kongresne dejavnosti. Ključen dejavnik uspešnega rezultata dela Kongresnega urada je sinergija deležnikov v destinaciji. Dogodek je uspešen le, ko je gost zadovoljen z namestitvijo, gostoljubnostjo, visoko kvaliteto in raznovrstnostjo uslug in ponudbe. Sinergija znotraj destinacije je ključ do uspešnega dogodka in zadovoljnega gosta.

S tem v mislih, smo v Kongresnem uradu Bled in skupaj s Kongresnim uradom Slovenije želeli povabiti vse deležnike destinacije in širše, gorenjske regije, da prevetrimo sodelovanje s skupnim ciljem dobrega gostitelja za kongresnega gosta in da poglobimo razumevanje specifike kongresne panoge ter tako tlakujemo pot naprej za doseganje ekonomskih priložnosti in pozitivnih rezultatov znotraj variabilne rasti turistične panoge.

Verjamem, da bo forum priložnost za ustvarjanje platforme za sodelovanje in vizijo za skupen napredek in korake naprej. To bomo zagotovili z zanimivimi gosti, primeri dobrih praks, odprli pa bomo tudi debato in dali priložnost za inovativne in kreativne ideje, ki nam bodo pomagale k še boljšim rezultatom v prihodnosti.

Toplo vabljeni!

Vesna Klemenčič

vodja Kongresnega urada Turizma Bled